ลำดับ | ชื่อเอกสารอ้างอิง |
1 | Thai Herbal Pharmacopoeia. Vol. I. Nonthaburi: Department of Medical Sciences, Ministry of Public Health. 1998. p. 57-64. |
2 | Selected Medicinal Plants of India. Bombay (India): Basic Chemical, Pharmaceuticals and Cosmetics Export Promotion Council. 1992. p. 245-8. |
3 | Youngken HW. Textbook of Pharmacognosy. 6th ed. Philadelphia: The Blakiston Company. 1948. p. 247-53. |
4 | Tseng YC, Xia NH, Gilbert MG. Piperaceae. In: Wu ZY, Raven PH, editors. Flora of China. Vol. 4. Beijing: Science Press. 1999. p. 115. |
5 | Evans WC. Trease and Evans’ Pharmacognosy. 14th ed. London: WB Saunders Company Ltd. 1996. p. 363-4. |
6 | Orav A, Stulova L, Kailas T, Muurisepp M. Effect of storage on the essential oil composition of Piper nigrum L. fruits of different ripening states. J Agric Food Chem. 2004;52(9):2582-6. |
7 | คณะกรรมการฝ่ายประมวลเอกสารและจดหมายเหตุ ในคณะอำนวยการจัดงานเฉลิมพระเกียรติพระบาทสมเด็จพระเจ้าอยู่หัวฯ. ตำราเวชศาสตร์ฉบับหลวงรัชกาลที่ 5 เล่ม 2. กรุงเทพฯ : บริษัทอมรินทร์พริ้นติ้งแอนด์พับลิชชิ่ง จำกัด (มหาชน). 2542 หน้า 365. |
8 | Karthikeyan J, Rani P. Enzymatic and non-enzymatic antioxidants in selected Piper species. Indian J Exp Biol. 2003;41(2):135-40. |
9 | Vijayakuma RS, Surya D, Nalini N. Antioxidant efficacy of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine in rats with high fat diet induced oxidative stress. Redox Rep. 2004;9(2):105-10. |
10 | Kaleem M, Sheema, Sarmad H, Bano B. Protective effects of Piper nigrum and Vinca rosea in alloxan induced diabetic rats. Indian J Physiol Pharmacol. 2005;49(1):65-71. |